Nieuws

3D printen, kunststof? In je eigen huis? Toekomstmuziek?

zaterdag, 4-4-2015  

Bijna allemaal hebben we wel een printer in huis staan. Een printer waar papier in moet, en met inkt woorden of afbeeldingen op papier drukt. Er is een nieuw soort printer op de markt, die geheel anders werkt dan de printer die je nu nog in huis hebt staan. Ik heb het over de 3D printer. Deze apparaten zijn aan een grote opmars bezig. Je zou het een kleine revolutie kunnen noemen. Door middel van deze wijze van printen kun je objecten in 3D printen. Kunststof is een veel gebruikt materiaal hiervoor. Inkt cardridges zijn niet nodig om te kunnen 3D printen. Kunststof objecten kun je dus zonder inkt cardridges produceren. Dit is het bijzondere van 3D printen. Kunststof is het belangrijkste wat je nodig hebt. Het is absoluut niet uit te sluiten dat op termijn in iedere huiskamer zo’n apparaat zal staan. Als je denkt aan 3D printen, dan denk je waarschijnlijk aan een onbetaalbaar apparaat dat vooral voor de zakelijke markt wordt geproduceerd. In eerste instantie waren de printers vooral bedoeld voor de zakelijke wereld. Sinds kort worden deze ook geproduceerd voor de consumenten In veel huishoudens zal de standaard printer op termijn plaats gaan maken voor 3D printen. Kunststof materiaalsoorten zijn heel betaalbaar om diverse objecten mee te kunnen 3D printen. Kunststof in de vorm van filament (draad), zal steeds meer gebruikt gaan worden. De consumentenmarkt is bij uitstek geschikt om met kunststof materialen te kunnen werken. Niet alleen de printers zijn relatief goedkoop om te kunnen 3D printen. Kunststof is ook nog eens heel betaalbaar.

3D printen, kunststof? Voor welk doeleinde is het geschikt?

Als klein kind met LEGO blokjes gespeeld? Misschien doe je dit stiekem nog steeds, en gebruik je je kinderen als excuus om te kunnen blijven spelen. Grote steden kun je er mee bouwen. Kinderen raken er niet mee uit gespeeld. Hoe dan ook zijn deze blokjes een bekend voorbeeld van wat je kunt maken door middel van 3D printen. Kunststof is namelijk het materiaal waar dit soort blokjes van worden gemaakt. Zou het niet gaaf zijn om unieke blokjes in huis te hebben, die niemand anders heeft? Of wanneer je kind blokjes tekort komt voor zijn bouwwerk, om thuis zelf deze blokjes te kunnen laten printen? Zie je het al voor je? Het is nu al mogelijk om thuis LEGO blokjes te printen door middel van 3D printen. Kunststof in huis halen is dus wel even belangrijk om zelf je speelgoed te kunnen maken. Het is mogelijk om unieke steentjes te maken door middel van 3D printen. Kunststof in de vorm van filamenten, zal wellicht ook wel binnenkort bij jou in huis aanwezig zijn. Ook is het al mogelijk om je eigen unieke plastic beter te maken, met behulp van 3D printen. Kunststof is ook hier weer het materiaal waarmee je een unieke creatie kunt maken. Je kunt plastic bekers maken in de meest te gekke kleuren. Ideaal voor kinderfeestjes. Nu komen we aan bij een belangrijk punt: Welk type kunststof is nou eigenlijk geschikt voor 3D printen? Kunststof is er in verschillende varianten. Aan de hand van de kenmerken van het soort kunststof, kun je een keuze maken welke het meest geschikt zou zijn voor jou persoonlijk. Wil je thuis 3D printen? Kunststof filamenten die het meest worden gebruikt, zijn:

  • Acrylonitrile Butadiene Styrene, ofwel kortweg ABS genoemd.

Deze is bij uitstek geschikt voor het maken van LEGO steentjes. Maar ook andere harde producten zoals tandwielen, apparaatbehuizingen, modelbouw, autobumpers, golfclubs en muziekinstrumenten worden hier van gemaakt. ABS staat bekend om zijn hoge levensduur, hoge smelttemperatuur en stevigheid.

  • Polylactic Acid, ofwel kortweg PLA genoemd.

Deze variant is een stuk milieuvriendelijker dan ABS. PLA wordt gemaakt uit grondstoffen die geleverd worden door de natuur, zoals maïs en suiker. PLA is biologisch afbreekbaar. Een bijkomend voordeel is dat PLA een lagere smelttemperatuur heeft, in vergelijking tot ABS. Het stroomverbruik is daardoor ook een stuk lager te noemen. PLA is bij uitstek geschikt voor het maken van bijvoorbeeld sieraden en accessoires, waarbij detail en glans belangrijk is.De eigenschappen van deze filamenten verschillen dus beduidend van elkaar. Het ligt geheel aan het product dat je wilt maken door middel van 3D printen. Kunststof is voor tal van doeleinden geschikt. Niet alleen kunststof is nodig om te kunnen 3D printen. Kunststof is onmisbaar voor de thuisgebruiker, maar wat écht onmisbaar is bij het kunnen printen is een 3D printer.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Techniek staat voor niets tegenwoordig. Soms denken we dat alles al wel zo’n beetje is uitgevonden. Keer op keer wordt het tegendeel bewezen. Het 3D printen staat nu nog in kinderschoenen. De apparaten zullen steeds sneller, beter en goedkoper worden. Waar deze nieuwe techniek uiteindelijk heen zal gaan weet niemand. Duidelijk is wel dat in snel tempo het 3D printen steeds bekender zal worden en steeds minder nieuw zal zijn, om vervolgens goed te gaan passen in het leven dat we vandaag de dag leiden. Welk apparaat is er nu geschikt voor jou als thuisgebruiker? Welke printer is ook nog eens relatief goedkoop? Je vraagt je waarschijnlijk af of je keus hebt uit diverse exemplaren. Wil je je eerst nog eens beter inlezen voordat je tot mogelijke aanschaf over gaat? Llowlab schrijft over de nieuwste technieken op het gebied van 3D printen. Veel gestelde vragen behandelt Llowlab op hun website. Blijf op de hoogte en volg Llowlab.


Comments are closed.