Nieuws

Kan incontinentie bij mannen behandeld worden?

woensdag, 23-9-2020  

Incontinentie voor urine is een andere benaming voor urineverlies. Het betekent dat u uw urine niet goed kunt ophouden. Vaak ontstaat dit op hogere leeftijd, maar er kunnen ook andere oorzaken aan dit probleem ten grondslag liggen. Wat het voor mannen extra moeilijk maakt, is dat zij incontinentie nog altijd zien als een vrouwending. Daardoor wordt het toch al aanwezige taboe op deze problematiek nóg groter. Dat terwijl we het belang van het zoeken van professionele hulp niet genoeg kunnen benadrukken. Incontinentie bij mannen is namelijk vaak behandelbaar. Wanneer dit niet zo is kunnen producten als TENA Men helpen.

De verschillende soorten urineverlies die bij mannen voorkomen

Hebben we het over incontinentie, dan hebben we het lang niet altijd over hetzelfde beeld. Er komen net als bij vrouwen namelijk verschillende soorten incontinentie bij mannen voor. Aandrangcontinentie, waarbij u de plotselinge en sterke neiging hebt om te plassen, komt vaak voor. Net als stressincontinentie overig, waarbij urineverlies vooral optreedt wanneer u inspanning verricht. Ook gemengde incontinentie, dus een gecombineerd beeld, is mogelijk. Middels diverse onderzoeken zal uw huisarts of anders een specialist vaststellen om welke vorm van incontinentie het gaat. Het bijhouden van een plasdagboek maakt daar onderdeel van uit. Producten als TENA Men kunnen u helpen er zo weinig mogelijk hinder van te ondervinden.

De behandelmogelijkheden

Er bestaan voor incontinentieproblemen veel verschillende behandelmogelijkheden. Denkt u bijvoorbeeld aan medicatie, operaties of verschillende therapieën waaronder kinesitherapie. Het type incontinentie zal samen met onder andere de mate van urineverlies, de werking van uw sluitspier en uw leeftijd de aanbevolen behandelmethode bepalen. Natuurlijk kunt u ondertussen terugvallen op de incontinentiematerialen van TENA MEN. Het grootste deel van de mannen heeft na de juiste behandeling geen of nog nauwelijks problemen met de incontinentie. Wij zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Behandeling van aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd, kan op verscheidene manieren worden aangepakt. Allereerst zal er worden gekeken of verandering van uw leefgewoonten, in combinatie met blaastraining, een effect teweeg zal brengen. U wordt daarin ondersteund door een bekkenfysiotherapeut. Ook kan blaasontspannende medicatie helpen door overprikkeling tegen te gaan. Is dat nog niet voldoende? Dan is de volgende stap sacrale neuromodulatie, waarbij een soort pacemaker de door uw blaas afgegeven te sterke signalen in toom houdt.

Behandeling van stressincontinentie

Ook voor de behandeling van stressincontinentie bestaan diverse mogelijkheden. Als eerste zal de hulpverlenende professional zich met u richten op het verstevigen van uw bekkenbodem. Dit gebeurt doorgaans middels de al eerder even genoemde kinesitherapie. U leert daarmee als het ware uw bekkenbodem weer beter te gebruiken. Ook bij deze behandeling is een bekkenfysiotherapeut u van dienst. Zeker wanneer u gauw hulp zoekt voor de behandeling van dit type incontinentie, kunt u reeds op korte termijn flinke verbeteringen verwachten.

Eventuele operatiemogelijkheden

Is er een operatie nodig, dan betreft het in de meeste gevallen stressincontinentie die op andere manieren niet verholpen of voldoende verlicht kon worden. Er zijn verschillende operaties mogelijk, waaronder plaatsing van ProACT ballonnen. Deze twee opblaasbare ballonnetjes worden naast de plasbuis geplaatst. Ook kan er een mannen sling (een kussentje van siliconen die de plasbuis dichtdrukt) worden geplaatst. Een derde optie is de sluitspierprothese. Deze bedient u zelf middels een in de balzak aangebracht pompje.

Is er aan nadruppelen iets te doen?

Ook zijn er veel mannen waarbij geen sprake is van ongewenst urineverlies tussen de toiletbezoeken, maar die last hebben van nadruppelen. Druppelt u na het toiletbezoek regelmatig na, dan betekent dit dat het u niet lukt om uw urinekanaal te legen. De oorzaak van nadruppelen kan vaak niet worden aangepakt, maar wel kan u medicatie verstrekt krijgen die uw plasstraal krachtiger maakt omdat deze de prostaat ontspant. Wendt u zich ook voor dit schijnbaar kleine, maar desondanks vervelende probleem tot uw huisarts. Tot die tijd kunt u discrete inleggers van TENA Men gebruiken om zo weinig mogelijk last te hebben van het nadruppelen.


Comments are closed.