Nieuws

Vleesmachines

zaterdag, 11-4-2015  

Eén van de grootste industrieën van het moment is de voedselindustrie. Hieronder valt de agrarische sector, de voedselverwerkingssector, de horeca en de supermarkten. Voedsel wordt tegenwoordig bijna gezien als een luxeproduct, waar men status en een gezonde leefstijl mee kan propageren. Men wil steeds meer weten over de oorsprong van het product en over de wijze waarop het op hun bord terecht is gekomen. Gaat men op onderzoek uit naar productiemethoden in de voedselindustrie, dan zal men veel leren over verschillende soorten industriële machinerie waarmee voedsel wordt verwerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vleesmachines, die stukken vlees in blokjes of plakken kunnen snijden, die vlees mals kunnen maken of in de karakteristiek vormen van worstjes of hamburgers kunnen drukken. Het gebruik van vleesmachines en andere mechanische hulpmiddelen in de voedselproductie is een logisch gevolg van de toename in voedselconsumptie wereldwijd. Sinds de industriële revolutie zijn er allerlei methoden bedacht om op snellere en goedkopere manieren steeds meer te produceren. Dit gold ook voor voedsel. Met betere voedselvoorzieningen hoefden minder mensen te sterven van de honger. Men kon meer monden voeden, de levensstandaard in West-Europa ging omhoog en men leefde langer. De wereldbevolking groeide exponentieel en dit vroeg om een nog efficiëntere verdeling van voedsel en voedselproductiemethoden. Vleesmachines hebben zo een belangrijke rol gespeeld in het toegankelijk maken van vlees (voorheen een luxeproduct, dat alleen de hogere klassen zich konden veroorloven) voor iedereen in de samenleving. Wie tegenwoordig een onderneming begint in de voedsel- of vleesindustrie kan eigenlijk niet meer zonder vleesmachines. Hoewel voedselproductie op grote schaal de biologische, ecologische en duurzame fanatiekelingen neigt af te schrikken, beschouwt het merendeel van de bevolking zaken als vleesmachines een onontkoombaar onderdeel van de voedselproductie. Zouden we alles zo natuurlijk en handmatig mogelijk doen, dan konden we niet voldoende levensmiddelen genereren om de wereldbevolking mee te voeden. Wees dus dankbaar voor zulke uitvindingen als vleesmachines, zodat het ons qua voeding aan niets hoeft te ontbreken.

Gebruik van vleesmachines

Bent u zelf werkzaam in de sector van de vleesproductie, dan zult u wellicht geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van vleesmachines. Hierbij moet u zich altijd goed laten informeren over de kwaliteit van het apparaat, hoe u het dient te gebruiken en wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Vleesmachines kunnen variëren in soort van lichte tot zware machinerie, afhankelijk van het doel dat het apparaat moet dienen. De meesten van ons zullen wel bekend zijn met de klassieke gehaktmolen. Een iets grotere, industriële en geautomatiseerde variant hiervan is één van de kleinere leverbare vleesmachines voor industrieel gebruik. Een voorbeeld van een grote vleesmachine is bijvoorbeeld de cutter of de slicer. Het is de bedoeling dat u grote stukken vlees van het geslachte dierenkarkas aan deze machines aanbiedt, zodat er plakken of stukken van gesneden kunnen worden. Vleesmachines die gebruikmaken van messen en vlijmscherpe onderdelen om door dierlijk spierweefsel te snijden zijn vanzelfsprekend een potentieel gevaar voor de menselijke werknemer. Zorg er daarom altijd voor dat uw werknemers op de hoogte zijn van de correcte manier om met een dergelijk apparaat om te gaan, voordat u ze ermee laat werken. Machines voor vleesproductie die niet snijden, hakken of vermalen zijn ook bijzonder nuttig voor de algehele vleesverwerkingsindustrie. Denkt u hierbij aan de volgende soorten vleesmachines:

  • schalensluiter
  • rook- of narijpinstallatie
  • dieptrekverpakkingsmachines
  • mengmachines
  • pekelinjectoren

Hoewel er bij deze machines dus geen sprake is van intentioneel afbreken van vleselijke spierstructuren, wil dit nog niet zeggen dat dit soort vleesmachines automatisch veiliger zijn om mee om te gaan. Voor iedereen die in een industriële sector werkzaam is, is het van het grootste belang voor de persoonlijke veiligheid en voor die van de collega’s om alle veiligheidsvoorschriften op de werkvloer nauwkeurig na te leven. Houdt men zich aan de gestelde richtlijnen voor veilig gebruik van de vleesmachines, dan zal de machinerie alleen maar voordeel opleveren binnen uw bedrijf.

Een leverancier vinden

Stel, u bent op zoek naar een leverancier van vleesmachines voor uw vleesverwerkingsbedrijf. Waar begint u dan met zoeken? Tegenwoordig is al ontzettend veel basisinformatie te vinden op internet. U kunt hier opzoeken welke leveranciers van vleesmachines zich bij u in de buurt bevinden, waar hun assortiment uit bestaat, hoe lang ze al werkzaam zijn in de vleesverwerkingsindustrie en wat voor extra diensten ze aanbieden aan hun klanten. Vanzelfsprekend is de prijs van de aangeboden producten ook van groot belang. De prijzen staan echter bij dit soort grote investeringen niet altijd vermeld op internet. Om erachter te komen hoeveel u bij een bepaalde leverancier kwijt zou zijn aan een zeker aantal vleesmachines, kunt u vrijblijvend contact opnemen en vragen om een offerte. Informeert u dan ook gelijk naar de onderhoudsdiensten die een leverancier eventueel aanbiedt. Dit kan een doorslaggevende factor zijn voor u om in zee te gaan met een leverancier van vleesmachines. Geautomatiseerde hulpmiddelen zijn steeds geavanceerder en zijn daarom ook steeds ingewikkelder om te repareren wanneer er iets stuk aan is. Wanneer u bij aankoop van de vleesmachines al de garantie kunt krijgen dat er goede onderhoudsservice beschikbaar is voor u als klant, kan dit uw keuze voor een leverancier positief beïnvloeden. Machineleveranciers of –fabrikanten laten u af en toe alvast interacteren met de machine van uw keuze. Zo krijgt u een goede indruk van de werking van het ding en of het in uw bedrijf en productiestroom past. Gebruik dergelijke aanbiedingen altijd in uw voordeel. Een vleesmachine aanschaffen is geen kleine beslissing. U wilt dan het liefst zo zeker mogelijk zijn van uw zaak.


Comments are closed.